< Tilbage
Linktracking til SMS-marketing

Linktracking i SMS: Få indsigt i dine SMS-kampagners klikrate (CTR)

10

.

Mar

2024

0 min læsetid

SMS-kommunikation er i rivende udvikling, og det er efterhånden en etableret kendsgerning, at når det kommer til at fange modtagerens opmærksomhed, så virker SMS-beskeden bare exceptionelt godt.

Flere analyser viser bl.a., at SMS-beskeder har en gennemsnitlig åbningsrate på 98 %, og dermed slår SMS langt de fleste andre kanaler på dette parameter. For e-mails er den gennemsnitlige åbningsrate f.eks. 20 %.

Alligevel har der i mange år været ét svagt punkt ved SMS, som særligt marketingafdelingerne har savnet: Muligheden for tracking af SMS-kampagner. Det er der heldigvis lavet om på i dag. Siden starten af 2022 har det nemlig været muligt at tracke links i SMS-beskeder sendt i inMobile.

I denne artikel går vi i dybden med, hvad linktracking er, hvordan du inkluderer links i dine SMS-beskeder, og hvordan du effektivt udnytter tracking af links i dine SMS-kampagner.

Hvad er linktracking?

Linktracking (også kaldet URL-tracking) er ofte brugt inden for markedsføring og går ud på at tracke (spore) antallet af kliks på links i dine marketingkampagner. Når du vælger at spore dine links, får du et langt bedre indblik i kundernes adfærd og engagement med dine kampagner, og dermed også en bedre forståelse for effektiviteten af dine marketingkampagner.

Linktracking fungerer helt konkret på den måde, at du indsætter et link (en URL) i dit markedsføringsmateriale. Det kan for eksempel være et link til din hjemmeside, som du indsætter i en mail, en SMS eller en annonce.

Når en person klikker på dette link, sørger opsætningen af linktracking for, at klikket bliver registreret i en database. I denne database kan du derefter se, hvor mange der har klikket på et bestemt link.

Hvad er linktracking i SMS?

Linktracking i SMS går ud på, at du indsætter et link i din SMS-besked på en måde, som kan afsløre hvor mange modtagere af SMS-beskeden, der har klikket på linket.

Den viden kan du bruge til at optimere fremtidige SMS-kampagner, og på den måde sikre at dine SMS-beskeders klikrate (også kaldet din CTR eller Click Through Rate) løbende bliver bedre.

Sådan bruger du linktracking i inMobile

Der er ingen tvivl om, at SMS-kanalen er et stærkt værktøj i kampen om kundernes opmærksomhed. Udover den usædvanligt høje åbningsrate på 98 %, åbner hele 90 % af alle modtagere også deres SMS-besked inden for de første 3 minutter efter modtagelsen.

Én ting er dog, at modtageren åbner din SMS-besked. En anden ting er, hvorvidt der rent faktisk bliver handlet på den information eller det budskab, du har delt i din SMS.

Med inMobiles linktracking tool er det nemt at tracke modtagernes adfærd. Det gælder uanset om du sender dine SMS-beskeder via SMS til lister, SMS-automations, e-mail til SMS, via et webhook eller via inMobiles API. Du skal blot sørge for, at linktracking er opsat korrekt på din inMobile konto. .

Vores mål at hjælpe dig med at sikre dine SMS-kampagners succes. Derfor har vi gjort det nemt for dig at opsætte og bruge linktracking funktionen.

Herunder finder du konkrete guides til opsætning af linktracking for hver af inMobiles udsendelses-muligheder.

Guide: Linktracking i SMS-til-lister (kampagner)

I din inMobile konto finder du fanen ”SMS til lister”. Her kan du sende enkeltstående SMS-beskeder til dine lister af modtagere. Det er med andre ord her, du sender det, man typisk kalder for en SMS-kampagne.

Ønsker du at gøre brug af linktracking i dine SMS-kampagner, kan du i videoen herunder se, hvordan du opsætter funktionen.

Læs mere her: Guide til linktracking i SMS-kampagner.

Guide: Linktracking i SMS-automations

Hvis du arbejder med SMS-automations, altså flows af SMS-beskeder, der automatisk bliver sendt på baggrund af udvalgte triggers, er det også muligt at inkludere links med linktracking her.

Det smarte ved at inkludere linktracking i dine SMS-automations er, at du får et langt bedre indblik i, hvorvidt modtagerne af dine automatiske SMS-beskeder rent faktisk interagerer med beskedernes indhold. Gør de ikke det, har du et grundlag for at optimere dine SMS’er.

I guiden herunder kan du se, hvordan du opsætter linktracking til SMS-automations.  

Læs mere her: Guide til linktracking i SMS-automations

Guide: Linktracking via SMS-API

Benytter du inMobiles API til at sende SMS-beskeder, skal det selvfølgelig ikke afholde dig fra også at drage nytte af effektiv linktracking.

I guiden herunder kan du se, hvordan du opsætter linktracking-funktionen således du kan indsætte tracking links i dine SMS-beskeder sendt via API’et.

Læs mere her: Guide til linktrackingvia API

Guide: Linktracking i e-mail til SMS

Når du sender en SMS-besked via funktionen ”e-mail til SMS”, har du samtidig mulighed for at benytte links med linktracking i beskeden. Det kræver blot, at du har den rette opsætning til det.

I videoen herunder finder du en guide til, hvordan du opsætter linktracking i e-mail til SMS.  

Læs mere her: Guide til linktracking I e-mail til SMS

Fordelene ved linktracking i SMS-marketing

Som du måske allerede har udledt af artiklens forrige afsnit, er der mange fordele ved at benytte linktracking i SMS. Særligt hvis du arbejder med SMS-marketing.

Herunder gennemgår vi de, efter vores mening, vigtigste fordele ved at opsætte tracking af dine links.

#1 Flere konverteringer

Når du inkluderer links i dine SMS-beskeder, gør du det langt lettere for modtageren at reagere på din beskeds budskab (din CTA – Call to Action). Vil du for eksempel skabe opmærksomhed omkring et helt særligt produkt, en produktkategori eller måske et specifikt tilbud, kan du nemt lede modtageren videre til en landingsside med de produkter, den kategori eller det tilbud, din SMS promoverer.  

Et link i din SMS-kampagne kan være afgørende for kampagnens endelige konverteringsrate, da flere besøgende på din landingsside betyder flere potentielle salg.

Arbejder du med SMS-marketing eller SMS til e-commerce, er det altså særligt relevant at benytte tracking links i dine SMS-kampagner.

#2 Værdifulde dataindsigter

Når du bruger linktracking i dine SMS-kampagner, får du værdifuld dataindsigt i dine kampagner, som ellers ikke er tilgængelig. Du får indblik i, hvorvidt modtagerne af SMS-beskeden har reageret på dit budskab og interageret med din kampagne ved at klikke på dit link.

Når du har opsat dit subdomæne til linktracking i inMobile og sendt en SMS med et link, kan du begynde at se din SMS-data under den enkelte SMS-udsendelse.

Her får du både et overblik over, hvor mange kliks dit link med tracking har fået i alt, samt hvor mange unikke kliks, der har været på et specifikt link. Det betyder, at klikker den samme modtager på det samme link flere gange, gælder det som flere totale klik, men kun som ét unikt link.

Din klikrate udregnes ud fra antallet af unikke kliks på et link. Nedenfor ser du et eksempel på, hvordan en SMS-beskeds rapportering af linktracking kan se ud.  

Resultat af linktracking for SMS
Kilde: Screenshot fra Barnets Verdens inMobile profil

Din klikrate fortæller dig noget om, hvordan din SMS-besked har performet. Den viden kan du bruge til at optimere fremtidige kampagner og øge din virksomheds performance på SMS-kanalen.

#3 Adgang til owned data

Let’s face it, tracking og dataopsamling bliver stadig mere og mere vanskeligt – især for de europæiske marketingafdelinger.

Store tech-virksomheder som Apple og Google samt forordninger som GDPR gør det forsat mere besværligt at indsamle og gemme data samt følge med i, hvad dine kunder foretager sig online.

Den gode nyhed er dog, at du har mulighed for at indsamle dine egne data (på lovlig vis, selvfølgelig), og de data kan ikke tages fra dig. Med inMobiles linktracking får du netop adgang til den slags data – også kaldet owned data.

Det fungerer således, at når en modtager klikker på et link i en SMS-besked sendt fra inMobile, bliver personen der klikkede først sendt igennem inMobiles (europæisk hostede) servere, og derefter videre til den pågældende URL-adresse.

Det betyder, at din linktracking i inMobile ikke er afhængig af UTM-parametre, cookies eller pixels hos tredjeparter, og du kan derfor helt lovligt få indsigt i (og gemme) dine SMS-beskeders klikrater.

#4 Kend din afmeldingsprocent

Nu vi er ved det med lovgivning og datapolitik.

Når du arbejder med SMS-marketing, er det lovpligtigt at give modtageren en let måde at afmelde sig din SMS-liste igen. Hos inMobile anbefaler vi altid, at du gør dette ved hjælp af et afmeldingslink. Både fordi det er brugervenligt, men også fordi et afmeldingslink indeholder linktracking.

Når du bruger et link til SMS-afmelding, får du altså indblik i hvor mange modtagere, der klikker på afmeldingslinket, og dermed også din afmeldingsprocent. Det fortæller dig tydeligt hvilke kampagner, målgruppen ikke responderer positivt på – og som du måske bør gentænke.  

💡 Den største fordel ved at benytte linktracking i SMS-kampagner er med andre ord, at du får et konkret indblik i hvilke af dine SMS-kampagner, der klarer sig godt og engagerer målgruppen, og hvilke, der med fordel kan optimeres fremadrettet.

Bonus: Troværdig linkforkorter

Når du bruger inMobiles linktracking tool, opnår du en ekstra fordel. Nemlig at dit link automatisk bliver forkortet.

Du er garanteret stødt på forkortede links, som hedder noget i retning af bitly, shorturl, tinyurl eller lignende. Med forkortede links som disse kan det være svært for modtageren af linket at gennemskue, hvem afsenderen er, og om der er tale om spam eller farlige links.

I modsætning til de mange online linkforkortere (også kaldet URL shorteners eller link shorteners) som f.eks. bitly’s trackinglinks, sørger inMobiles linkforkorter for at dit forkortede link stadig indeholder din virksomheds navn.

Helt konkret fungerer linkforkortoren i inMobile således, at du opretter et subdomæne hos din DNS-udbyder. Det er ikke nær så kompliceret, som det måske kan lyde - se hvordan du gør i denne guide til opsætning af subdomæne). Det er herefter subdomænet, som forbliver en del af dit link.

Når et forkortet link indeholder virksomhedens brandnavn, øget det linkets troværdighed markant og gør det mere gennemskueligt for modtageren. Det resulterer som oftest i en højere klikrate.

Med inMobiles linkforkorter kan du altså skabe tryghed med dit brandnavn i dine links.

Se hvordan du bruger linkforkorteren i videoen herunder eller i inMobiles guide til linkforkorter.

Fordele ved en linkforkorter

En undersøgelse lavet af Rebrandly har vist at links, hvor afsenderens navn indgår, har op til 39 % højere CTR end generiske links. Derfor er det selvsagt en stor fordel at kunne lave såkaldte URL-forkortelser uden at skulle undvære navnet på dit brand i linket.

Højere klikrate med afsendernavn i SMS

Det øger simpelthen linkets troværdighed og skaber en større tryghed hos kunden, når dit / afsenderens brandnavn indgår i linket - og det betyder i sidste ende en højere klikrate (CTR) på dine links og dermed også en potentielt højere konverteringsrate.

En bonusfordel ved at forkorte dine links er, at SMS-beskeden bliver mere overskuelig og fylder færre tegn. Det er godt, da en SMS som bekendt er begrænset i antallet af tilgængelige tegn.

Læs mere i artiklen: Hvor mange tegn må en SMS indeholde?

Case: Sådan bruger Barnets Verden linktracking

Barnets Verden er én af mange virksomheder, som benytter linktracking i inMobiles SMS-system. For at benytte linktracking i en af deres tidligere kampagner, indsatte de følgende link i deres kampagne: www.barnetsverden.dk/pages/du-har-adgang-for-alle-andre.

Linket ovenfor er, som du nok kan se, både langt og en smule uoverskueligt at modtage i en SMS. Derfor blev linket, ved hjælp af inMobiles linktracking funktion, konverteret til følgende link: s.barnetsverden.dk/4xcGMz-1.

Beskeden så herefter således ud:

Forbedr click-through rate med forkortede links

Det ses tydeligt i eksemplet ovenfor, at linket bliver væsentligt kortere og mere overskueligt for modtageren. Samtidig er virksomhedens navn stadig i linket, og det øger linkets troværdighed.

Fordi Barnets Verden brugte linktracking, kunne de efterfølgende se hvor mange af modtagerne, der klikkede på linket. Det gav dem en rigtig god fornemmelse af modtagernes reaktion på kampagnen, samt hvorvidt SMS-beskeden performede, som den skulle.

Hvilket link tror du, performer bedst i en SMS? Vi er ikke tvivl.

SMS-afmelding med afmeldingslink

I beskedeksemplet fra Barnets Verden ovenfor kan du se, at beskeden slutter med et afmeldingslink. Det er (som tidligere nævnt) endnu en rigtig god feature ved linktracking – nemlig at dine modtagere kan afmelde sig dine SMS-lister ved hjælp af et link.

Inden linktracking funktionen blev lavet skulle modtagere, der ønskede af afmelde sig en SMS-liste, gøre det ved hjælp af et keyword. Det kunne f.eks. være et keyword som STOP eller AFMELD sendt til 1245.

Det er ikke specielt brugervenligt, og heldigvis heller ikke nødvendigt, når du har opsat linktracking.

SMS-afmelding med link

Linkafmelding i SMS er både en fordel for dig og for dine modtagere. For modtagerne er det en mere overskuelig måde af afmelde sig en SMS-liste. For dig betyder afmelding via et link, at du kan tracke dine kampagner mere præcist ved hjælp af din afmeldingsrate.  

Du sparer desuden også den omkostning, der er ved at have adgang til et keyword.

Læs mere i guiden: Sådan bruger du linkafmelding i SMS.

Opsummering

SMS er efterhånden en veletableret kommunikationskanal i mange virksomheder, hvor SMS-beskeden er et effektivt medie til hurtigt at få det rette budskab ud til de helt rigtige modtagere.

Bruger din virksomhed SMS til at kommunikere med jeres kunder, medarbejder eller andre, og er der nogle gange links i jeres SMS-udsendelser? Så er det en rigtig god idé at få opsat linktracking på din inMobile konto.

Det er hurtigt og let, og i indlægget her finder du links til alle de relevante guides, du skal bruge, for at opsætte linktracking i SMS hos inMobile.

FAQ: Linktracking

Hvad er linktracking?

Linktracking bliver også kaldt for URL-tracking og betyder, at du tracker (måler) antallet af kliks på dine links. Bruger du linktracking i inMobile, får du derfor adgang til viden om hvor mange modtagere, der klikker på links i dine SMS-udsendelser.

Hvad er fordelen ved linktracking?

Der er mange fordele ved linktracking eller URL-tracking. En af de største fordele er, at linktracking giver dig adgang til relevante data som din klikrate og din afmeldingsprocent. Desuden giver links i SMS-beskeder modtageren en nem mulighed for at reagerer på din beskeds budskab ved at klikke på linket. Et link vil typisk lede modtageren over på en ønsket landingsside, hvorfra den endelige konvertering finder sted.

Hvordan virker linktracking i SMS?

Ønsker du at bruge linktracking i dine SMS-beskeder, skal du starte med at oprette et subdomæne hos din DNS-udbyder. Det er hverken svært eller tidskrævende (se hvordan i inMobiles domæne-guide). Herefter vil du kunne indsætte links med tracking samt forkortede links i dine SMS-beskeder sendt fra inMobile. Under den enkelte SMS-udsendelse kan du efterfølgende få indblik i SMS’ens klikrate.

Hvad kan man bruge linktracking til?

Linktracking kan bruges til mange forskellige typer af SMS-beskeder. Det er bl.a. populært at benytte linktracking til SMS-marketing, hvor du kan indsætte et link direkte til din virksomheds hjemmeside i SMS-beskeden. Links i SMS-beskeder kan f.eks. også bruges til at sende spørgeskemaer, sende vigtige info eller invitationer til medarbejdere og meget mere. Uanset hvorfor du sender links i dine SMS-beskeder, er det en fordel at have indblik i hvor mange modtagere, der rent faktisk klikkede på linket.

Hvad er CTR (klikrate)?

CTR står for Click Through Rate. På dansk kaldet vi det ofte for en klikrate. Din CTR – eller klikrate – er et tal, der fortæller dig hvor mange, der har klikket på dit link. Er din klikrate f.eks. 30 %, betyder det, at 30 % ud af dem, der potentielt kunne have klikket på dit link, har gjort det.

Hvad er en god CTR (klikrate) for SMS?

Den gennemsnitlige CTR/klikrate for SMS-marketing beskeder er 36 %, mens den gennemsnitlige CTR/klikrate for SMS-beskeder generelt er 19 %. Dermed ikke sagt, at en CTR under dette er dårligt. Det kommer fuldstændig an på hvad dit budskab er og hvem modtagerne af beskeden er. Den bedste måde at finde din virksomheds benchmark for, hvad ”en god CTR er”, er at holde øje med dine SMS-kampagners resultater og sammenligne dem over tid.

Hvordan sender man et link i en SMS?

Det er let at sende et link i en SMS. Det kan alle faktisk gøre, men det kræver en særlig opsætning at sende links med tracking. For at kunne måle klikraten for links sendt i en SMS-besked, skal du først have opsat linktracking på din SMS-konto.

Julie Meldgård Nielsen

Forfatter

Julie Meldgård Nielsen

Head of Marketing & Communications
Med en baggrund i marketing og virksomhedskommunikation, jonglerer Julie dagligt med ord for at skabe de inspirerende tekster, du læser her på siden.
< Tilbage