< Tilbage
10 ting du ikke vidste om SMS

10 ting du ikke vidste om SMS

12

.

Oct

2021

0 min læsetid

Siden den første SMS-besked blev sendt for næsten 30 år siden, har SMS revolutioneret vores måde at kommunikere med hinanden på. Der er mange, der tænker på SMS som gammeldags og outdated, men rent faktisk er det stadigvæk en af de mest anvendte kommunikationsformer, til trods for smartphones og Instant Messaging Apps. SMS kan med andre ord sagtens hamle op med de yngre og smartere i branchen.

I denne artikel hylder vi, at SMS stadigvæk er en af de mest pålidelige og tilgængelige kommunikationsformer. Vi har derfor fundet nogle sjove og finurlige facts, du garanteret ikke vidste om SMS. God læselyst.

1. Den første SMS-besked var en julehilsen

Den første SMS-besked blev modtaget i England i 1993 af Richard Jarvis og var sendt af den 22-årige software programmør Neil Papworth med ønsket om en god jul. SMS-beskeden blev sendt via computeren, da mobiltelefoner dengang ikke havde et tastatur.

Kilde: The guardian

2. Postkort og tilfældige sætninger på en skrivemaskine var med til at bestemme længden på en SMS-besked

Den tyske ingeniør Friedhelm Hillebrand fik i 1985 til opgave at bestemme, hvor mange tegn en SMS-besked skulle indeholde. Han satte sig ved en skrivemaskine og skrev en masse tilfældige sætninger. Det viste sig, at sætningerne i gennemsnit lå på 160 tegn. Endvidere analysererede han en stak postkort, som tilsammen havde en gennemsnitslængde på 150 tegn. På baggrund af dette blev det besluttet, at en SMS-besked skulle fylde 160 tegn. Dette gælder stadigvæk i dag. Dog kan man nu sammenflette op til 9 SMS-beskeder, så det hos brugeren ligner én samlet besked.

Kilde: Los Angeles Times

3. SMS havde sit store gennembrud i 1999

SMS slog definitivt igennem i 1999, da det blev muligt at kommunikere på tværs af konkurrerende mobilselskaber. Mobiltelefoner blev samtidigt mere tilgængelige for især unge mennesker, da de faldt markant i pris.

Kilde: Mobivity

4. 75% foretrækker at modtage en SMS-besked end at foretage et opkald

SMS har overgået telefonopkald. Således vil 75% af os hellere sende en SMS end at foretage et opkald. Dette er bl.a. fordi, kommunikation via en tekstbesked giver mere frihed og selvbestemmelse for, hvornår man vil svare tilbage, hvorimod et opkald er mere forstyrrende i en travl og hektisk hverdag.

Kilde: Paldesk

5. Kommunikationskanal for knap 5 milliarder mennesker

5 milliarder mennesker bruger SMS til at kommunikere. Det svarer til ca. 65% af verdens befolkning.

Kilde: Slicktext.com

6. Morsekode som ringetone

Den originale Nokia ringetone for en indgående SMS-besked, som kunne høres overalt i 90’erne, er ‘SMS’ skrevet som morsekode.

Kilde: Medium.com

7. American Idol banede vejen for SMS-afstemninger

I 2003 fik SMS et nyt formål, da TV-showet American Idol begyndte at bruge SMS til afstemning. Nu kunne seerne stemme på sin favorit sanger, ved at SMS’e til et nummer stående på TV-skærmen.

Kilde: Textmagic

8. SMS har dannet grundlag for et nyt sprog

SMS har medført et helt nyt sprog, hvor der kommunikeres med forkortelser og emojis “Can we tlk?”. Det er først og fremmest et levn fra dengang man skulle holde sig under 160 tegn i én SMS-besked, men det repræsenterer også den måde, vi i dag kommunikerer på, som er hurtig og ‘on the go’.

Kilde: Forbes.com

9. SMS sparer sundhedsvæsen op til £150 millioner om året

SMS-påmindelser, i forbindelse med læge- og tandlægetider, sparer det Britiske sundhedsvæsen med op mod £150 millioner om året.

Kilde: Testanywhere

10. Twitter er inspireret af SMS

Twitter, der så dagens lys i 2006, var med den gyldne grænse på 140 tegn i et tweet direkte inspireret af SMS. Grænsen blev bestemt, for at holde platformen simpel og tilgængelig for alle brugere ligesom SMS. Når man lægger de 20 tegn, der er grænsen for Twitters brugernavn, sammen med de 140 tegn i et tweet, giver det 160 tegn.

Kilde: Textmagic

Julie Meldgård Nielsen

Forfatter

Julie Meldgård Nielsen

Head of Marketing & Communications
Med en baggrund i marketing og virksomhedskommunikation, jonglerer Julie dagligt med ord for at skabe de inspirerende tekster, du læser her på siden.
< Tilbage